נמצא במחקר: בניגוד לחשיבה המקובלת שלפיה קשיים פסיכולוגיים כגון דיכאון, חרדות, אובססיות וכיו”ב גורמים רק להפרעות נפשיות ופגיעה קשה בתיפקודים קוגניטיביים ורגשיים מציג “ניו יורק טיימס” את מחקרה של חוקרת בשם יונה להרר שמוצא שבעיות מסוג זה יכולות גם להעצים.
תיפקודי המוח אינם ניפגעים, כך להרר, אך האדם מתמקד בכאב ובסבל שניגרמים לו וכך נפגע מירקם חייו. מטפל מוכשר שהיה מוצא כיצד לתעל את האנרגיות של הסובל בכיוונים נכונים היה יכול לאפשר לו להצליח ולהגיע להישגים אליהם לא היה מגיע במצבים רגילים.
דיון: הגישה של Dynamic Positive Coaching Psychology אינה מעודדת רק לחשיבה ורגשות חיוביים. בחיים נתקלים בהכרח במצבים קשים שבהם אנו עלינו להתמודד עם פרידה מאנשים אהובים, עם מצבי חוסר ודאות ואיום. במצבים כאלה, לעיתים קרובות האדם הסובל מבחינה נפשית לא רק מרוכז בכאב אלא גם מרגיש תחושות של חוסר אונים, חוסר תקווה וחוסר ערך עצמי. בהקשר החברתי/תרבותי הוא נחשב למי שנכשל, ללוזר.
עם זאת ידוע לנו שרבים מהיוצרים הגדולים פעלו מתוך דיכאון ולעיתים היו נרדפים ע”י פנטזיות שבעיני פסיכיאטרים רבים היו עילה לאישפוז פסיכיאטרי. הם יצרו מה שפרויד כינה סובלימציה של הדחפים שלהם.
גם חוקרים רבים וביניהם חתני פרס נובל חקרו לעיתים בצורה אובססיבית למצוא פתרון לבעיות המדעיות שהטרידו אותם. כמובן שבמקרים אלה צריך כשרון יוצא דופן ופורץ דרך להגיע לסובלימציה..
לעיתים לא מדובר בסובלימציה יצירתית אלא במה שנקרא בפסיכולוגיה קומפנסציה: 2 מקרים מהקליניקה שלי: אדם בעל הפרעה כפייתית קשה זכה בפרס על שירות מצטיין כאשר הפגין סדר מופתי בעבודתו שתרמה להתקדמות החברה.
או מטופלת שסבלה מדיכאון ועסקה במכירות אך קיבלה פרסים רבים על הישגיה כמוכרת. היא היתה נשארת במיטתה רוב החודש ולקראת סוף החודש היתה מתנערת כלביאה יוצאת מהמיטה לכבוש את העולם ולמכור בעוצמה שללקוחות היה קשה להתמודד אתה.
בכולנו מצויים כוחות נפש שבמקרים רבים איננו מודעים להם ואינם נגישים לנו בגישה של Dynamic Positive Coaching Psychology מטרתנו להגיע למשאבים הפנימיים שבנו ולהעצים אותם וכך להתחשל ולחזק את החוסן הנפשי ולהגיע למימוש הפוטנציאל הפנימי שלנו בצורה מיטבית.